Sjöfika

Vårtecken i Vättlefjäll

Minst några gånger per år behöver jag få en dos av Vättlefjäll. Årets första vända blev en tidig vårvandring runt Vättlefjällsleden.

Hanna stenhäll

Vättlefjäll är ett naturreservat som ligger i Göteborg och Ale kommuner. Här kan du vandra, springa, cykla och paddla. I höstas hittade jag massor av svamp här, så det är också ett plus med Vättlefjäll. Vintertid är det ett riktigt bra område för skridskor.

 

Karta

En bra utgångspunkt oavsett vilka planer du har är Vättlestugan. Det är också här du hyr kanot om du planerar att paddla. Hit kan du ta dig kollektivt med spårvagn 4 eller 9 till Angereds Centrum, och därefter buss 75 mot Lövgärdet. Andra bra ställen att utgå från är Jennylund eller Dammekärr. Skaffa en karta helt enkelt, så får du koll på olika platser att starta från.

 

Vättle Maria

Själva Vättlefjällsleden är ungefär 23 kilometer. Den består nästan uteslutande av skogsstig i varierad terräng – och en och annan spång. Bild: Hanna Olvenmark.

 

Skylt

Det går även att haka på Bohusleden via Vättlefjällsleden, antingen norrut mot Kungälv eller söderut mot Jonsered och vidare till Skatås.

 

Kängor snö

Vintern dröjde sig envist kvar i Vättlefjäll när vi var där i mitten av mars.

 

Tussilago

Men vi fick också ett och annat vårtecken!

 

Maria sjö

I Vättlefjäll finns ett gäng sjöar som du enkelt tar dig mellan både med skridskor och kanot. Den här gången blev det bara en sjöfika. I och för sig inte så bara… Bild: Hanna Olvenmark

 

_DSC5170

Hitta rätt med de orangea markeringarna.

 

Sista bilden

Vättlefjäll förtjänar kort sagt ett besök! Fördelen är att det känns långt bort, fast det är så nära. Ett stort plus också för den stora variationen, med allt från lövskog till öppna vidder och däremellan flera sjöar.