Göteborgs södra skärgård: Vrångö

Göteborgs södra skärgård lockar med bilfria öar, charmig skärgårdsbebyggelse och släta klippor. Och bad, förstås. Vi tog båten till Vrångö för badtunnebad, havsbad och bastubad.

_DSC3356

Från Saltholmen avgår båtarna som tar dig till Göteborgs södra skärgård. Smidigast är det att cykla eller ta spårvagn till Saltholmen. Visst funkar det med bil också, men räkna med att få lägga en stund på att hitta parkering. Båtarna körs på uppdrag av Västtrafik och kostar inte mer än en buss-/spårvagnsbiljett. Kommer du med spårvagn använder du samma biljett till båten som du köpte för vagnen. Bra va?

_DSC3361

Båten som skulle ta oss till Vrångö heter Silvertärnan, och det är inte vilken silvertärna som helst. Hon rymmer närmare 400 personer på två plan, liksom toalett och café. 35-60 minuter tar det från Saltholmen till Vrångö, beroende på hur många stopp Silvertärnan behöver göra längs vägen.

_DSC3373

Frukostbricka eller bara en kaffe? Oavsett vilket – bra service med ett flytande café ombord!

_DSC3383

Lite som att åka buss, fast med vatten utanför fönstret.

_DSC3405

Precis där man kliver av båten på Vrångö ligger Skärgårdens café. De har massa goda grejer om man inte redan har ätit sig mätt under färden ut till ön. Välj mellan varma luncher, räksmörgås eller något bakverk. Om du lyckas välja, vill säga. Allt såg farligt gott ut.

_DSC3406

Krister har bott på Vrångö 15 år och tycker att flakmoppe är bästa transportmedlet. Han berättade att ön har 380 bofasta, en matbutik och sjöbodar att hyra om man vill bo över.

_DSC3414

Det går även att hyra badtunna på Vrångö. Tunnan, med tillhörande bastu, ligger ostört i en egen liten vik. Vi körde en möhippa på denna fina plats, rekommenderas!

_DSC3418

En fin badbrygga finns det också alldeles i närheten. Ta sats…

_DSC3419

…låtsas att du kan flyga…

_DSC3420

…vinka lite till Silvertärnan…

_DSC3421

…landa med ett plums.

Typ 8-9 grader i vattnet, nu börjar det bli varmt i både luft och vatten och man kan vara i flera sekunder utan att bli genomkall. Det känns att våren är på gång.

_DSC3390

Efter både varmt och kallt badande rörde vi oss åter mot kajen dit vit kommit några timmar tidigare. Och vem stod där, om inte Silvertärnan som väntade på att ta oss tillbaka till Saltholmen igen.

5 Vrångötips

  • Om du är hungrig: Skärgårdens café
  • Om du är hungrig och vill svänga ihop något själv: Måsens livs
  • Om du vill se dig omkring ovan eller under ytan: ta dig till Nötholmen där det finns både fina stigar och snorkelleder. Nötholmen kommer du till via Nötholmsvägen som börjar precis till vänster när du klivit av båten.
  • Om du vill bada tunna och basta: hyr via Vrångö fritidsförening
  • Om du vill bo över i sjöbod: Kajkanten

PS Intresserad av fler tips om Göteborgs södra skärgård? Kolla in utflyktstipsen från Västtrafik och Styrsöbolaget.