Årets sista dopp

Den bistra decembervinden tar tag i håret, virvlar det runt några varv och låter det landa så att det skymmer halva sikten. Med vantens hjälp föser jag bort håret från ansiktet, in under mössan. Samtidigt närmar jag mig klippkanten. Där nedanför väntar vågorna, dagen till ära med toppar av skum. Det är årets sista dag, och det är dags för årets sista dopp.

Det hela började efter sommaren 2014. Jag och två vänner bestämde oss för att förlänga badsäsongen och börja året-runt-bada. Minst ett dopp i månaden under ett år var dealen. Året som följde bjöd på många fina utflykter till nya platser utmed Sveriges västkust. Vissa dopp var kalla. Andra vara riktigt iskalla. När våren kom njöt vi av att kunna ligga kvar en stund i vattnet, lyxa till det med några simtag, och fortfarande ha känsel kvar i alla kroppsdelar när vi kom upp igen.

Vi fullföljde planen och nu badas det när lusten faller på och abstinensen blir för hög. För även om det kan verka trivsammare med dunjacka och mössa på, så är känslan som infinner sig efter ett riktigt kallt vinterdopp oslagbar. Det är nog därför som det oftast blir två dopp.

2015-12-31 15.39.06

Hur årets sista dopp gick? Jo, det var uppfriskande. Vinden låg på ordentligt och fötterna var djupfrysta efteråt. Jag hittade en trappa att springa i och ihop med några muggar te återvände värmen snart. Slutet gott, allting gott. 🙂

5 tips för ett lyckat vinterbad

  • Hitta en stege för att snabbt komma i och upp ur vattnet.
  • Ta med något att stå på efter doppet, t ex ett sittunderlag. Vinterklippor = kalla.
  • Se upp för vassa havstulpaner.
  • Packa ned massvis med varma kläder att ta på efteråt.
  • Inget går upp emot en fika efter ett vinterbad. Kom ihåg termosen!


2015-12-31 15.40.44

Årets sista dopp avnjöts vid Smithska udden utanför Göteborg med två av tre medlemmar närvarande. Inte särskilt trång så här års.